2016. július 21., csütörtök

Mennyi is volt az annyi?

Azt ígértem, hogy írok még egy összegzést arról, hogy hozzávetőleg mennyiből jöttünk ki az esküvő végén. Szerintem ez nem egy olyan dolog, amiről ne lehetne beszélni, ráadásul a tapasztalatcsere fontos lehet, hogy mások is tudjanak spórolni - ha akarnak. Pontos számokat nem tudok mondani, mert van, amire nem emlékszem pontosan. Látni fogjátok, hogy mennyi áldás volt az esküvőnk alatt, mert sok mindent kaptunk ajándékba, azokra pedig így nem kellett költenünk.
Hosszú bejegyzés. :)

1. A helyszín

A helyszínkeresés volt a legstresszesebb része az egész szervezésnek. Anélkül, hogy nagyon belemennék a részletekbe, azért elmondom, hogy az után, hogy az interneten leszűrt, a környékünkön lévő helyszínekből kizártuk azokat, amik biztosan nem jöhetnek szóba (távolság, stílus(hiány), ár), elmentünk egy helyre, ahol rögtön kiábrándultam ebből az egészből, mert csak a lehúzást éreztem, ráadásul az egész hely középszerű volt (olyan értelemben, hogy mindent így akartak megcsinálni, a helyszín maga szép lehetett volna).

Az első áldásunk itt jött. Az egyik kollégám, aki itt rendezvényszervezéssel foglalkozik, említette, hogy a testvérének van egy borospincéje, ahol történetesen szokott esküvőket szervezni, szívesen megbeszéli vele, hogy erre való tekintettel állapodjunk meg egy árban. Elmentünk hozzá, beleszerettünk a pincéjébe és a lehetőségekbe, így kivettük május 14-re. A vacsoránk így a Budafoki Seybold-Garab Pincészetben volt.

Nagyon készségesen megengedték azt, hogy mi vigyük a süteményeket, italokat, mi díszítsünk. Így ők csak a főételeket készítették nekünk (ott helyben, frissen), valamint az asztalokat és székeket, és azok terítését adták nekünk. Úgy emlékszem, hogy 270-300000 Ft lett végül. A vendégeink 50-en voltak, ebből 5 gyerek volt.





2. Polgári esküvő

Amennyiben a polgári esküvő nem két tanúval történik, úgy fizetni kell érte. Ez nálunk 14000 Ft körül volt, de megért minden fillért, mert nagyon szépen adtak minket össze (és ezt úgy mondom, hogy voltam pár esküvőn, eddig csak egy olyanon voltam, ami tényleg csodás volt - meg a miénken :) )

3. Ruhák

A menyasszonyi ruháról korábban már írtam, az 58000 Ft volt. A cipőm 4000 Ft körül lehetett. Bence ruhája és cipője pedig úgy 70000 Ft-ből jött ki. Mi itt úgy voltunk vele, hogy az öltönyét, ingjét még úgyis fogja használni, úgyhogy akkor vegyünk olyat, amit ráigazítanak és jól áll neki máskor is. Úgyhogy itt nem sajnáltuk a pénzt.

4. Díszítés

A nagynéném csinálta a díszítést, és nagyon sok mindent a családban szedtünk össze. Az égőket, kis asztaldíszeket így kértük kölcsön, de mindannyian sok pici darabot vittünk be, hogy még hangulatosabb legyen a helyszín (mutatok még majd képeket). Ami itt költségként felmerült (de eléggé elengedhető), az a kb. 500 teamécses volt, nagyobb gyertyák és két nagy mécsestartó - de ezekkel pedig úgy voltam, hogy a házunkban amúgy is használnék ilyen dekorációs elemeket, úgyhogy befektettem előre. Ezt nem is számítom.

5. Desszertek, sós sütemények

Csak a család sütött, így ezt ajándékba kaptuk.

6. Menyasszonyi torta

Nászajándék volt az unokatestvérünktől, aki cukrász. Isteni és gyönyörű volt! Négy emeletnyi csoki-csoda (az egyik diabetikus), a belsejében vegyesen volt meggy, kandírozott narancs.

A háttérben a menyasszonyi csokor és a szülők csokrai is látszanak, valamint a sok-sok plusz virág.





7. Italok

Nagykereskedésben vették ezeket a férjemék, amiben az volt a jó, hogy a fel nem bontott dolgokat vissza lehetett vinni. Az üdítő- és alkoholos italokért így körülbelül 55000 Ft-ot fizettünk úgy, hogy volt, amit - bár bontatlan volt -, de nem adtunk vissza (whiskey, lányos alkoholos italok, borok), hiszen ezek egy-egy vendégség alkalmával úgyis elfogynak majd.

8. Virágok, csokor

Nagyon sok virágunk volt, de ebből sokat ajándékba kaptam. A menyasszonyi csokrom, illetve annak a kis változatát, ami a dobócsokor volt; az asztalcsokrokat, illetve az autóra a csokrot mind ajándékba kaptuk a nagynénémtől, aki a kötést is csinálta. Nekem a szülők köszöntőcsokrait, illetve a fontos fiúk (férj, szülők, tanú) kis öltönycsokrait kellett csak állnom. Ez úgy 12000 Ft körül volt.




9. Autó

Ajándék volt. Sajnos nem permanens, hétfőn vissza kellett adnunk, pedig jó kis gép. :(

10. Karikagyűrűk

Nem emlékszem, hogy erről írtam-e. A gyűrűink egyedi készítésűek, a vecsési ötvösünk csinálta nekünk. Az aranyat mi vittük, így csak a munkadíjat, a gravírozást és a követ kellett fizetnünk, kaptunk a végén engedményt. Úgy emlékszem, 65000 Ft-ot fizettünk az egy párért.




11. Fotós

A fotósunk az egyetemi csoporttársam volt, Keppel Ákos (vállal fotózást, a nevére kattintva látható a honlapja). Nekünk - nyilván tekintettel arra, hogy barátok vagyunk - kedvezményesen, 60000 Ft-ért vállalta. Gyönyörű képeket kaptunk. :) Ő volt egyébként a jegyes fotózásunk elkövetője is.

12. Helyszín

A kreatív fotózás helyszínéül a péceli Ráday-kastélyt választottuk. Nagyon szép, és nagyon kedvesek! A fotózás ára 10000 Ft/óra volt, és ez azt jelentette, hogy kívül-belül, és ezen belül is bárhol lehetett fotózni. Kívül az eső miatt nem tudtunk, de benn tényleg bárhová bemehettünk, még a barokk konyha díszletébe is beléphettünk. Az egy óra bőven elég volt, de ha maradtunk volna még egy kicsit, akkor sem számoltak volna fel semmit, nagyon nagylelkűek, és ez nagyon tetszett bennük! :)



13. Smink és frizura

A sminkemet a kozmetikusom ajándékba adta. :) A frizura (próbakonty és a nagy napra) 7500 Ft volt.



14. Koszorús...

Nekem nem voltak koszorúslányaim. Nem akartam őket egyszerűen, úgyhogy nem lettek. Volt viszont gyűrűhordónk. :) Nem volt ceremóniamesterünk sem, meg semmi ilyen ma (ismét) divatos izé, mert nagyon nem a mi stílusunk volt.

15. Zene

Spotify, előfizetés (de az első hónap ingyenes és nyilván az volt ez is). Összeállítottunk egy 16 órás playlistet, szinkronizáltuk, hogy wifi nélkül is elérhető legyen és ennyi. Laptop, hangszórók, a többit meg megoldotta a pince akusztikája.

Azt hiszem, hogy ennyi költség merült fel. Összegezzünk? :)

Így összesen kb. 651.500 Ft volt az esküvőnk. Lehet, hogy van olyan, amit kifelejtettem. Pl. nem számoltam a sok-sok fuvart, amit a házunktól a pincéig tettünk meg (és egyéb körökben), ezt is ajándékként kaptuk meg. Azt hiszem, ha a sok-sok ajándékba kapott dolgot is beleszámolnám, akkor olyan 1M körülre jöttünk volna ki. Nagy áldás volt ez nekünk! :)

1 megjegyzés:

  1. The Jambia-based online gambling site is shutting down | KLIK
    Jambia-based online gambling site is shutting down. 전라북도 출장마사지 Jambia-based online 거제 출장안마 gambling site is shutting 남양주 출장마사지 down. Jambia-based 정읍 출장안마 online gambling site is 광주 출장안마 shutting down. Jambia-based online gambling

    VálaszTörlés