2017. december 28., csütörtök

Brokkolis lazacsaláta avokádóöntettel, mogyoróval, vörös áfonyával és fekete szezámmaggal

Könnyű vacsora vagy napindító, ami gyorsan elkészül és variálható attól függően, hogy az ebédről mi maradt meg. Szóval nem ámítok senkit, nem ezért a fogásért készült el külön a lazac vagy a brokkoli, hanem ebédről maradt meg és azt turbóztam fel. Ennek ellenére annyira finom, laktató és mégsem eltelítő, hogy szívesen elkészíteném bármikor, összességében pedig úgy 30 perc alatt megvan. Azt elismerem, hogy a lazac nem a legolcsóbb hal, de isteni finom és kis szerencsével akciósan is ki lehet fogni. Íme a hozzávalók és hogy hogyan készül.



Brokkolis lazacsaláta avokádóöntettel, mogyoróval, vörös áfonyával és fekete szezámmaggal

Hozzávalók 2 főre

40 dkg lazacfilé
1 kg brokkoli
1 avokádó
fél lime
2 kanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 marék aszalt vörös áfonya
1 marék sótlan földimogyoró
2 teáskanál fekete szezámmag

négy bors keverék (fekete, zöld, fehér, rózsa)
olaj
vaj

Elkészítés

A brokkolit megmosom, rózsáira szedem és egy párolótoronyba teszem (ha nincs ilyenünk, akkor megteszi a lábosba feltett víz és párolóbetét is, csak ebben nem biztos, hogy egyszerre elfér 1 kg brokkoli, illetve hosszabb főzési idővel kell számolnunk.) A brokkolit nem ízesítem, csak 18 perc alatt készre párolom. Amíg párolódik, elkészítem a halat.

A lazacot megmossuk, két szeletre vágjuk, kicsit hagyjuk lecsepegni, majd ízlés szerint sózzuk a bőrös oldalát, a másik oldalát borsozzuk is. Egy teflonos serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, és először a sima, bőrtelen oldalát sütjük 4 percig, majd átfordítjuk és 2 percig sütjük a bőrös oldalát. Ahogy átfordítottuk, a fűszeres oldalára teszünk 1-1 teáskanálnyi vajat. Nem kell megijedni, a lazac szép rózsaszín marad, de ez így jó és finom, nem szabad kifehéredésig sütni. Félreteszem kicsit hűlni és megcsinálom az avokádóöntetet.

Ehhez 1 avokádó húsát egy öblös tányérba teszem, sózom, borsozom, rányomom egy fél lime levét, belereszelek 2 gerezd fokhagymát és egy villával összetöröm, összekeverem ezeket. Amikor egészen homogénné válik, hozzáadok 2 evőkanálnyi tejfölt és összekeverem, ezzel el is készült az öntet, nem marad más, mint összeállítani mindent.

A brokkolikat egy mély tálalótálba öntöm, ízlés szerint sózom, borsozom őket, majd apró darabokban ráteszem a lazacot, igyekezvén kiszedni minden szálkát. Ezután rászórom a vörös áfonyát, a mogyorót, rácsorgatom az avokádóöntetet és végül megszórom egy kis fekete szezámmaggal.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése