2013. január 29., kedd

Drága gránátalma!


A gránátalma talán kívülről nem olyan érdekfeszítő, azonban ha kiszedjük a benne található apró almácskákat, magokat, eláll a lélegzetünk! Hát még ha utánaolvasunk, mi mindenre jó, mennyi betegséget előz meg és gyógyít hatékonyan ez a mediterrán, Perzsiából származó gyümölcs.

Mostanában egyre többet lehet hallani a rákmegelőzéssel kapcsolatban az antioxidáns szót. Megannyi ételünkben, italunkban jelen van, köztük az egyik legintenzívebben a zöld teában - a lenyűgöző pedig az, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok háromszorosa található meg a gránátalmában. Ezzel az ötödik leghatékonyabb élelmiszer a rákmegelőzésben. Egy felnőtt embernek elég volna hetente egy gránátalmát elfogyasztania ahhoz, hogy a szervezetében kialakuljon a védettség. Ezen kívül pozitív hatások mutatkoznak a vérnyomás csökkentésében, a szívinfarktus megelőzésében, a már meszesedő artériák felfrissítésében, gyógyításában. Ezen kívül idősebb korban elősegíti, hogy a vérünk ne legyen olyan sűrű, így megelőzhető az embólia és a már említett infarktus.


Ez a vörös csoda, aminek kevésbé éretten édeskés, teljesen éretten - mint a képen - a ribizlihez hasonló savanykás íze van, segít a rák megelőzésében, majd kezelésében. Többféle rák ellen hatásos, többek között a bőr-, emlő-, tüdő-, prosztatarák megelőzésében kísérletekkel mutatták ki, hogy segíti a már rákos sejtek rendes sejtté való visszaalakulását (differenciálódás); ezen kívül megköti a glükózt, vagyis a cukrot, ami azért fontos, mert a rákos sejteknek ez a fő tápanyagforrásuk.

Nem csak hogy egészséges, de finom is! ITT olvashattok a rák elleni hatásáról egy részletes, pontos cikket, illetve további jótékony tulajdonságairól bővebben.

A megpucolása kicsit hosszadalmas és türelemhez kötött. Én levágom a tetejét és az alját, majd egy kés vagy az ujjaim segítségével elkezdem lehúzni a külső bőrt, ezzel feltárva a, mintegy rekeszekben ülő kis magokat. Ezeket aztán egy tányérra szedem. Az érettebb könnyebben morzsolódik, és nagyon engedi a levét, szóval SEMMIKÉPP se pucoljátok fehér ruhában.

Magában is nagyon finom, de tortákra, gyümölcssalátában is ízletes. Igyatok sok zöld teát, és egészítsétek ki ezzel a gyöngyszemmel! (Egyébként tényleg mindig gyöngyökre emlékeztet.)


4 megjegyzés:

  1. én is odavagyok érte! és tényleg csoda, hogy mennyire egészséges! most is van kettő itthon:) próbáld ki a gránátalmás máktortámat, ha gondolod, az is fantasztikus;)

    VálaszTörlés
  2. Olvastam ám! Eszméletlen jól nézett ki a sok kis gránátalma a torta tetején! :) Megejtem majd az elkészítést, csak épp tönkrement a robotgépünk, venni kell egy újat. Eddig bírta a napi sütikészítést :D

    Köszönöm, hogy itt jártál! <3
    Mágika

    VálaszTörlés
  3. Nah, tessék, persze, hogy az a gyümölcs a legegészségesebb, amit nemszeretek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én nagyon szeretem. Lehet, hogy érdemes lenne gyümölcssalátában megkóstolnod vagy sütemény tetején, ahol annyira nem érezni az ízét a többi mellet. ;)

      Törlés