2013. január 18., péntek

Dilmah - (Tea III.)


Az alábbiakban egy igazán különleges teáról fogok írni. A Dilmah teái több tekintetben is egyediek. Az ültetvényeik Ceylonon (Sri Lanka) találhatók, a sajátjaik. Az előállítástól egészen a polcokra kerülésig fair trade üzletről van szó, ami azt jelenti, hogy ottani, a teaszedéshez értő embereket foglalkoztatnak, őket rendesen megfizetik. A tealevelek ezután nem vándorolnak kontinenseken keresztül, hanem ottani teaízlelők keverik ki a megfelelő arányokból a kívánt teát, ott szárítanak, és végül ott csomagolnak ottani munkaerő felhasználásával. Külön érdekesség még, hogy korlátozott számban kapható csak a Dilmah tea, ugyanis nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek, így nem használják ki az ültetvényeket: csak a legkiválóbb időszakban szedik le a leveleket, hogy a legmagasabb minőségű teákat készíthessék belőle.

A csomagoláson több ismertetőjegy is szerepel, amiről a vásárló megismerheti, hogy valódi Dilmah terméket vásárol. Egyfelől ott van több helyen is a márkajelzés, mint egy címer. Rajta van a fair trade jel is, illetve, hogy egészen biztosak legyünk a dolgunkban, a csomagoláson meg kell találnunk az egyetlen magyar beszállító, a G.I.F.T. címkéjét is.

Lehet rendelni a képen látható teákat (ízesített fekete), sima fekete és zöld teákat, gyümölcs teákat, illetve dobozos, egész tealeveleket tartalmazó fekete és zöld teákat is.

Gyömbéres Dilmah tea
A Dilmah márkájával először egy gyömbér ízesítésű fekete tea formájában találkoztam. Az, hogy a Dilmah első osztályú tea, nem csak egy mondat, hanem valóban igaz. A fekete tea ízén keresztül erőteljesen lehet érezni a gyömbér torkot bizsergető, erős ízét. Rövid áztatás után nagyon finom illattal oldja ki az ízeit, a kész tea mélybarna színű. Kis mézzel ízesítve mutatja meg számomra a teljes ízvilágát.

Ezután az élmény után elkezdtem keresni a boltokban a teát, de nehéz dolgom volt, mert kevés helyen kapható a korlátolt import végett, hiszen kevés tealevelet szednek le (már a többi teához képest) a prémium minőség eléréséhez. Nagyon megörültem, amikor megtaláltam aztán az egyik kedvenc boltom polcán több terméküket is.



Ez egy málna ízesítésű fekete tea. Ezen a közelebbi képen látható a jobb felső sarokban a fair trade jel, középen a márkajelzés, illetve a jobb alsó sarokban az, hogy valódi, minőségi tealevelekből készült a tea. Az íze nagyon finom, kellemesen fanyarkás utóízzel. Kis mézzel fogyasztva érezni az igazi ízét, én még egy kis citromot is teszek hozzá.

Nagyon finom tea, jól érezni a fekete teát, de mellette a gyümölcsös ízesítést is. A kettő egyensúlyban van, nem nyomják el egymást, nem sok a gyümölcsösségből. Éppen megfelelő.


Karácsonyra kaptam ezt a narancs-gyömbér ízesítésű fekete teát. Ez más, mint amit fentebb mutattam, hiszen az csak gyömbéres volt. Ez is nagyon finom tea, egyaránt érezni benne a gyömbért - legalább annyira, mint a csak gyömbéres változatban -, illetve a frissítő narancs édeskés ízét. Kis mézzel az igazi (számomra).

Az ára nem olcsó. Ez a fajta a hipermarketekben olyan 600-800 forint között lehet, a 25 darabos a G.I.F.T.-től rendelve 1000 Ft; a fémdobozos teák még drágábbak (2000-tól az egészen majdnem tízezres árig), de aki például igazi sencha teát szeretne vásárolni, annak érdemes akkor már egy ismerten jó márkától rendelni.

Szintén nagy kedvenc!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése