Tegnap a könyvtárban beleszaladtam a Nélkülözhetetlen desszertek című könyvbe, és éreztem, hogy számomra a könyv is nélkülözhetetlen. Így ma ebből sütöttem egy süteményt, a karamellás tortát. Íme, itt a recept, próbáljátok ki Ti is, mert isteni lett!
Hozzávalók az omlós tésztához:
250 g finomliszt
125 g vaj
3 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk bele egy nagy edénybe, így levegős lesz, ezáltal a tészta könnyedebb lesz. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat, és morzsoljuk el a liszttel.
Az átszitált liszt könnyedebb, levegősebb |
Ezután adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a vizet, majd gyors, erőteljes mozdulatokkal dolgozzuk egybe a tésztát. Lehet, hogy úgy tűnik, nem áll össze a tészta, de ne pánikoljatok: gyorsabban kell gyúrni, erővel. Ha összeállt a tészta, betesszük a hűtőbe 20 percre, hogy lehűljön. Azután kivesszük és kinyújtjuk, egy 22 cm átmérőjű tortaformába tesszük, a széleit is kitesszük tésztával. Ismét visszatesszük 20 percre hűlni a hűtőbe; közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
Ha letelt a hűtés ideje, kivesszük a tésztát, megszurkáljuk a tetejét egy villával, hogy a gőz tudjon távozni sülés közben. Egy másik sütőpapírt terítünk a tészta tetejére, arra pedig száraz babot vagy rizst teszünk, hogy ne púposodjon fel a tészta, hanem egyenletes maradjon sülés közben is (természetesen akinek van, használhat kerámiagolyókat is). 35 percig sütjük 180 °C-on. Azért kell előtte 20 percig hűteni, illetve a sütőt előmelegíteni, hogy a tészta roppanósra süljön, ahogy hirtelen a hidegről a melegre kerül.
Amíg sül a tészta, elkészíthetjük a tölteléket.
Hozzávalók a tejkaramella töltelékhez:
370 g cukor (az eredeti recept barna cukrot ír, de finom lesz fehér cukorra is)
80 g finomliszt
5 dl tej
90 g vaj
2 teáskanál vaníliaesszencia
2 tojássárgája
Elkészítés:
Egy lábasba tesszük a cukrot és a lisztet, kikeverjük őket, majd lassanként adagoljuk a tejet, amellyel folyamatosan keverjük a lisztes cukrot, hogy elkerüljük a csomósodást. Amikor csomómentesre kikevertük, feltesszük kis lángra főni, állandóan kavarjuk, nehogy leégjen, és a vajat felolvasztjuk benne. Utána addig főzzük (körülbelül 8 percig), amíg fel nem forr, és elkezd besűrűsödni. Amikor sűrű lett a krém, levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk, közben néha megkeverjük, hogy ne csomósodjon. Amikor lehűlt egy kicsit, beletesszük a két tojássárgáját, jól eldolgozzuk.
Készítsük el ezután a három tojássárgájából a habot a tetejére! Kis sóval elkezdjük keményre verni a fehérjét, és amikor elértük a megfelelő állagot, akkor 4 evőkanálnyi cukrot adunk hozzá.
Ezután rákenjük és eloszlatjuk a tésztán a krémet, majd a tetejére rákenjük a habot, és az egészet visszatesszük sülni 10-15 percre, míg barna nem lesz a hab a tetején. Utána hagyjuk hűlni.
Személyes megjegyzések:
A tölteléknek csak a fele mennyiségét írja a könyv, de miután azt elkészítettem, nagyon kevésnek találtam, ezért csináltam még egy adagot, azaz duplát, és szükség is volt rá, hogy rendesen kitöltse a helyet. Ide már ezt a verziót írtam.
Az a tapasztalatunk, hogy legalább egy fél, egy napot érdemes pihenni hagyni ezt a sütit több okból. Így is mennyeien finom, de a tölteléknek idő kell a megszilárduláshoz (mi úgy 30 perccel a sütés végre után vágtuk fel, és akkor még nagyon folyt); valamint annyi idő alatt a tészta még inkább omlós lesz, megpuhul, kicsit magába szívja a krémet. Holnap egy másik változatát csinálom meg, ha jól sikerül, azt is hozom.
Jó sütést, jó falatozást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése