Az alább ismertetett süteményt elkészítettem magamnak a születésnapomra - osztatlan sikere volt! A már említett teás receptkönyvből lestem ki ezt is, nagyon szép volt a fotón. Bár az enyém nem olyan lett, mint a képen - viszont jobb. Isteni finom, ropogós a dió miatt, kicsit hasonlít a grillázsra. A tejszínhabbal remekül kiegészítik egymást, kellemesen krémes lesz tőle. Íme, ilyen egyszerű elkészíteni!
Hozzávalók:
A tésztához:
180 g liszt
100 g puha vaj (ne folyós legyen, hanem szobahőmérsékletű)
30 g porcukor (én 120 körül tettem bele)*
1 tojás
2 csipetnyi só
A lisztbe belemorzsoljuk a puha vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a csipetnyi sót és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk őket. A cél az, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz. Amint ez megvan, cipót formálunk belőle, celofánba csomagoljuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük hűlni. A tészta a kezünk melegétől felmelegszik, ezért a nyújthatóság végett muszáj lehűteni.
* Nem tudom, miért, de nekem végül nem lett nyújtható a tésztám. Arra gyanakszom, hogy a több cukor kicsapódott a tetejére, ezért ragacsos lett. Ezt úgy oldottam meg, hogy nyújtás helyett a képen látható módon egyszerűen belenyomogattam a tepsibe. Nem tudom, milyen az eredmény kevesebb cukorral, de én nem szeretem az ízetlen tésztát, ezért inkább nyomogatok, minthogy ne legyen édes a tészta.
Amíg a tészta lehűl, pihenhetünk, olvasgathatunk vagy elkortyolhatunk egy meleg kakaót, teát.
Mikor letelt az ideje, kivajazunk egy 25 cm átmérőjű formát (az enyém 28 cm, és bőven befedte a tészta, még sok is volt). A tésztát kinyújtjuk (ha sikerül), és beletesszük a formába úgy, hogy a szélein is legyen tészta. A felesleget levágjuk. Ha nem megy a nyújtás, akkor nyomkodjuk. A tésztát így visszatesszük 10 percre a hűtőbe, közben elkezdjük előmelegíteni a sütőt 180 fokra.
Hozzávalók a töltelékhez:
260 g tisztított dió (keressünk szép fél diókat a tetejére díszítésnek)
3 tojás
125 g cukor
75 g vaj
A keverést kézi verővel kell csinálni a diók épsége végett, de ne aggódjatok, mire végeztek, szép kis karizmotok lesz!
A puha vajat kikeverjük a cukorral úgy, hogy krémes legyen, teljesen eltűnjenek a vajdarabkák. Utána egyenként hozzáütjük a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük. A massza szép krémes lesz, a cukor lassan elkezd felolvadni. Ha megfelelő az állaga (nincsenek benne vajmaradékok), akkor hozzáadjuk az előzőleg durvára összetört dióbelet. A durvára összetört nálam azt jelentette, hogy egy kicsit a mozsárral megtörögettem, de nem zavart, ha marad benne nagyobb darab.
Mindezt utána ráöntjük a tésztára, elegyengetjük, hogy mindenhová jusson. A tetejére feltesszük a fél diókat, hogy szép legyen, majd betesszük a 180 °C-os sütőbe, és jó 45 percig sütjük.
Az történik, hogy a tészta vékony, de jó textúrájú lesz sütés közben, nem lesz túl puha, túl kemény; a dió pedig istenien ropogós, a cukor körbevonja, és egy grillázsjellegű páncélt képez (nem olyan kemény, nyugalom!).
Íme, a végeredmény:
Az idei születésnapomon volt a legtöbb tortám: 4 darab (a nem ehetővel együtt 5 - a nem ehető természetesen nem azt jelenti, hogy rossz volt, hanem azt, hogy "nem létezett" - rajzolva kaptam). Sütöttem magamnak ezt, anyukámtól kaptam egy csokisat, mamától egy orosz krémtortát, apa unokatesójától pedig egy fekete erdő tortát. Nyami! Másnap estére már minden elfogyott!
Mama tortája |
Laci fekete erdő tortája |
És ami aznap este maradt belőlük. A jobb sarokban Anyuka tortája |
Jó kis születésnap volt, jobban nem is telhetett volna! Együtt voltunk, jó sokan voltunk, játszottunk, beszélgettünk, és rég látott rokonok is jöttek. Helló, 22!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése