2013. február 2., szombat

Majdnem tavasz

Néhány napig olyan gyönyörű, tavaszféle idő volt! Gyönyörű napsütés, bár nálunk viharos szél is volt, de mindettől függetlenül a napon állva az már melengetett, és a tavasz illatát érezni lehetett a levegőben. Annyira szeretem az ilyen időt! Több hónapos benn lét után már kikívánkozom a kertbe dolgozni és mozogni, hiszen rengeteg tennivaló van kinn, csak ne volna olyan saras minden. Juci, a cica is kénytelen volt kinn lenni szinte egész nap, ráfér a mozgás és a friss levegő - és én is kinn lennék, ha tudnék dolgozni.

Az ilyen remek idő eszembe juttatja, mennyire szeretek kinn lenni a kertben, gazolni vagy begyűjteni a termést, ültetni vagy gyönyörködni a sokszínű virágokban. A tavasz magával hoz megannyi tennivalót: fel kell ásni és trágyázni a földet, ahová ültetni akarunk, de még mielőtt ezt megtennénk, az utolsó téli hetekben, ki kell találnunk, rendszereznünk kell - a fejünkben vagy papíron -, hogy milyen kertet szeretnénk, hogyan akarjuk elrendezni. Tudnunk kell, miket akarunk ültetni, mire van elég területünk, kapacitásunk és időnk, ezeket be kell szerezni. Sorrendbe kell tennünk, melyiket mikor kell ültetni, hiszen előfordulhat, hogy egyes növényeket - paradicsom, spárga, brokkoli - már márciusban el kell vetni, hogy aztán nyár elején szedhessünk belőlük.

Meg kell kezdeni a kertrendezést a tél után, fel kell frissíteni a földet egy gereblyézéssel, felszedni a szemetet - maradék falevél, lehullott tűlevél -, aztán jöhet a tavaszi metszés. Mielőtt nekiállunk metszeni, olvassunk utána, az egyes fákat - főként gyümölcsöket -, hogyan kell helyesen metszeni! Nálunk idén szinte minden fát és bokrot, tuját metszeni kell, gallyazni. A metszés olyan a fáknak, bokroknak, mint az ember hajának a vágás: felfrissíti, megkönnyíti a viseletet, és egyben serkenti a növényt a gyorsabb növekedésre, jobb terméshozamot is biztosít. Fát is kivágunk idén. Mindannyian fa-pártiak vagyunk, szeretjük a nagy fákat, azonban a fűzfa a hátsókertben nem praktikus: már olyan méretű, hogy nem tudjuk rendesen rendben tartani, öreg, ezért nagyon sok elszáradt ága van, amik egy nagyobb szél hatására letörnek, és nagyon szemetes. Mivel épp alatta van a kertem egy része, ezért megnehezíti annak szép, rendben tartását, valamint ott van a komposzt is, ami állandóan telemegy korhadt faágakkal. Tehát mennie kell.

Már megvettem a magok egy részét, nagyjából látom, hogyan szeretném a kertet kialakítani - új lesz, másutt egy kicsit -, de le kell majd ülnöm megtervezni. Alig várom, hogy elővehessük a cserepeket, a finom illatú földet, hogy kizöldüljön minden!

Eddig ilyen magokat vettem, de még be kell szerezni párat:

- balkonparadicsom (nagyon finom)
- nagy termésű paradicsom (tavalyi magja)
- zöld és piros paprika, nem erős, szendvicsbe való (tavalyi magja)
- erős paprika (saját fajta magja)
- brokkoli
- spárga
- kígyóuborka
- sóska
- spenót (Új-Zéland)
- patiszon
- petrezselyem

Amit még szeretnék mindenképp:

- zöldbab (nagy termésű)
- zöldbab (futó, lelógó termésű)
- sárga bab
- zöldborsó (2-3 vetésnyit legalább)
- cukkini
- dughagyma, hogy legyen újhagyma
- bazsalikom (hagyományos, görög, piros)
- kelbimbó (a tavalyi sajnos nem működött)
- saláta (amerikai, tépő; mindenkinek egy cseréppel)

Egyelőre ennyi jut eszembe - s akkor még nem szóltam a virágokról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése