2013. június 7., péntek

Tavasz-nyár - a hátsókert változása


Itt az ideje egy hosszabb bejegyzésnek, így utolérhetem végre magam, és lesznek új receptek, és képek az egyre fejlődő kertről.

Azt hiszem, ez az év eddig kínált mindent, amit az időjárástól csak el lehet várni. Márciusban még fagyott és havazott, így nem lehetett előkészülni a veteményezésre (bár megjegyezném, hogy a kertész bácsi az utcánkban nekikezdett a felásásnak és a trágyázásnak - nekem sajnos még nem volt kedvem kidugni az orrom abban a hidegben). Amikor pedig végre elkezdődött a tavasz áprilisban, inkább tűnt nyárnak, mint kellemes tavasznak a harminc fokkal.

Ahogy megérkezett a jó idő, felástuk és megtrágyáztuk a nagyobb területet, amit kijelöltünk. Pont jó a hely: a tavalyi kertet kiegészítettük, másutt viszont megszüntettük. Így egy nagy diófa alatt van egy része, ami megfelelő árnyékot biztosít, hogy a föld ne száradjon ki olyan gyorsan, a növények nem konyulnak le a nagy melegben, de beenged annyi napfényt, amennyire a fejlődéshez szükségük van.

Ami a trágyázást illeti: nyilván sokkal jobb, ha ősszel trágyázunk, hiszen van egy egész télnyi ideje a trágyának felszívódni, a hatását kifejteni, azonban nekem erre tavaly nem volt lehetőségem. Ha tavasszal trágyázunk, arra mindenképpen figyeljünk, hogy jó mélyen ássuk be a talajba a trágyát (ami NE műtrágya legyen, hanem valódi állat trágya - a legjobb a ló, marha vagy sertés, de használhatunk csirketrágyát is; erről majd egy hosszabb, külön bejegyzésben), és olyat válasszunk, ami nem hőtermelő (pl. marha). Semmiképp se friss, hanem érett trágyát vásároljunk, ugyanis ha friss a trágya, akkor annak ellenére is, hogy nem éget, így szétégeti a földet (vagyis hőt termel, ami elégeti a növények gyökerét a locsolás ellenére is). Én érett lótrágyát vettem, mélyen beástuk - a hatása nem olyan intenzív, mintha ősszel ástuk volna be, de akkor majd megtrágyázzuk még egyszer, és jövő tavasszal a hatás tökéletes lesz!

A felásás után már megfelelő meleg volt a talaj hála forró napsütésnek, így egyből elkezdhettem ültetni. Kijelöltem az ágyásokat, és kis táblák jelzik, mit merre találok.

A kertben így megtalálhatók a kedvenc zöldségeim: cukkini és sárga cukkini, patisszon, padlizsán, zöldbab, hosszú hüvelyű futóbab (a hüvelye 60 cm (!!!) hosszú is lehet), dughagyma (ez már elfogyott - az egész napos napsütést kedveli, az árnyékban nem fejlődik megfelelően), fokhagyma, spenót (a hagyományos és az újzélandi is, utóbbi érzéketlen a kártevőkre és egész nyáron szedhető; másodvetés is ültethető), sóska, zöldborsó, cukorborsó, többféle paradicsom (koktél (sárga és piros), nagyméretű apró szemű, rendes nagy paradicsom), kukorica (csemege és a hagyományos), ruccola, tépősaláta (nekem a hagyományos saláta sosem jön ki, de ezzel csodákra vagyok képes, és az idei a saját szaporításomból van), többféle bab, tűzbab, bazsalikom (piros levelű, fahéj és citrom illatú, görög és a hagyományos), paprikák (erős paprika és enni való, de nem sárga), olajtök, dísztökök, kelbimbó (bár tavaly nem sikerült, idén adok neki még egy esélyt), brokkoli, spárga --- és még van ültetni való! :-)

Idén elkezdtem telepíteni epret is - egyelőre csak ez egyik ágyás szélén, illetve egy kisebb ágyásban van, de ősszel egy nagy, megtisztított területre is átültetek, így többet tudunk leszedni, és ha ebből nem is teszünk el (azt mindig a szedd magadból készítjük), sütni, enni, inni pont jó lesz. Telepítettem szedret és málnát is, ősszel pedig ribizlit is ültetek, mert egyre inkább kívánom.

Egy külön bejegyzésben mindenképp írni fogok a komposztálásról, ugyanis nagyon egyszerű és teljesen ingyen jó minőségű biotrágyát állíthatunk elő anélkül, hogy bármit is tennénk - az egészet a természetre bízzuk! Hogy mennyire jó az ilyen trágya? Nem tudtam mindenhová lótrágyát ásni, egészen egyszerűen azért, mert nem lehet mindenhová olyan mélyen beásni: például már teleültetett ágyásokba képtelenség egy ásónyi mélyen beásni a trágyát anélkül, hogy megsértenénk a gyökérzetet vagy meg ne ölnénk a növényt. Éppen ezért - mivel épp elkészült az egyik komposztom (erről részletesebben később), csak szétszórtam a megért fekete földet az összes ágyásra (dísznövények, fűszereskert...). A hatás annyira jó, hogy a levenduláim eddig sem szerénykedtek, ha virágzásról volt szó, de most a szokott mennyiség háromszorosát hozzák, nagyot nőttek és láthatóan erősödtek. Az újonnan előbújt évelők erősebbek és szebbek, mint tavaly. Két éve ősszel kiszedtük az oregánó egy nagy részét, mert nagyon elnyomta a többi növényt - idén annyira beindult a komposzttól, hogy valószínűleg ismét irtanunk kell, hogy érvényesülhessen a többi növény is. A másik haszon pedig, hogy rengeteg cukkini és paradicsom nőtt magától mindenfelé, ezek pedig sokkal erősebbek és életképesebbek, mint a magról keltetett társaik, amik meg sem közelítik őket. Ezeket utána vagy kiültetem a kertbe vagy eredeti helyükön hagyom őket, ha nem zavarnak.

Természetesen sok a munka a kerttel: az állandó gazolás, kapálás - egyelőre még ültetés is -, öntözés - noha az elmúlt egy hónapban erre nem volt nagyon szükség -, de annyira megéri! Gyönyörű, buja zöld minden, él és friss, amikor pedig már a saját kertemből főzhetek, az az igazi csoda - nem mellesleg pedig remek érzés, hogy tudom, mit teszek a tányéromra és mit nyelek le.

Úgy tervezem, hogy lesz majd képes beszámoló, így jobban meg tudom mutatni, mi minden van a kertben, és mik a tapasztalataim. Addig pedig még pár virág, amik gyönyörködtetik a lelket. A tervekről pedig később - hiszen azok mindig vannak... :-)

A kedvenc virágom - lobélia. Idén már magról is vetettem, már szép nagy. Mesés a sok, vibráló kis virágja! A legjobban a délelőtti napsütést szereti, az egész napos naptól elpusztul.

A fő attrakció a rózsa, ami végre nem tetves és hetek óta nyílik hála a gondos vágásnak. Mellette azért láthatók a tűzbabok - amelyek mostanra már sokkal nagyobbak -, előtte pedig a frissen átültetett kakukkfű, ami a fűszernövényes ágyás mellett magától jött (épp, mint tavaly).

Gyönyörű bazsarózsa - sajnos a sok eső elverte és nem is lehetett nagyon élvezni a látványt - de itt még szép volt.

Virágzó zsálya - csodaszép! 
Most már rendszeresen jelentkezem! Addig is, kertészkedjetek, mert remekül ellazít és edzi a testet (túl vagyok két hatalmas orgonabokor metszésén, így szívből mondom! Minden tagom fáj! :-D )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése